Bazocelluláris carcinoma vagy bazalioma

A bőrrákok leggyakoribb típusa a bazalsejtes vagy bazocelluláris carcinoma, más néven bazalioma, mely a bőr hám alsó részében elhelyezkedő, úgynevezett bazális sejtjeiből kiinduló daganat. Rendkívül ritkán képez áttétet. Korai felismeréssel maradéktalanul gyógyítható. Elhanyagolt esetben nagymértékben megnőhet, kisebesedhet és így roncsolja a környező szöveteket.  

Elsősorban az 50 éves kor felett jelentkezik, de bőrtípustól függően valamint a rendszeres szoláriumok használóknál már jóval fiatalabb korban is előfordulhat. A krónikus fénynek kitett bőrterületeken alakul ki a fej, nyak, kéz és lábszárak bőrén.

Létrejöttében elsősorban a napfény UV sugárzása játszik szerepet.

Kialakulására utaló jel a bőrön leggyakrabban az arc területén kis pattanásszerű képlet megjelenése, melyet gyakran nyomkodnak is a betegek. Később kisebesedik, gyöngyházszerű (1,2,kép) fénylő szegély övezi és ezzel a nem gyógyuló sebbel jelentkeznek a betegek az orvosnál. Előfordul a háton, (mellé a hármas kép) mellkason egészen felszínes kis piros folt alakjában, melyre jellemző hogy oldalt nézve bársonyosan fénylik. Növekedésük lassú, akár hosszú éveket jelent.

Azonban a pár hónap óta fennálló, szokatlan megjelenésű képletekkel és a nem gyógyuló sebes elváltozásokkal feltétlen szakemberhez kell fordulni!

A bőrrák kezelésében elsődleges a sebészeti ellátás és szövettani vizsgálat.

A korán felismert és szakszerűen ellátott bazocelluláris carcinoma gyógyítható. A beteg életkorától, általános egészségi állapotától függően és a daganat elhelyezkedését figyelembe véve többféle ellátási forma lehetséges. Elsősorban a sebészeti megoldás javasolt, mert ez után a legkisebb a kiújulás veszélye. Bizonyos helyzetekben azonban megengedett a  laseres, krioterápiás és diatermiás ellátása is. Kiterjedt, vagy sebészileg nehezen megközelíthető helyen lévő elváltozásoknál sugárterápia is alkalmazható. A beavatkozások heggel gyógyulnak.

A bőrdaganatos betegeknél fontos a rendszeres önvizsgálat és az időszakos orvosi ellenőrzés, mivel a daganat a hegben kiújulhat és a fokozott rizikójú betegeknél egyéb helyeken is nagyobb valószínűséggel alakul ki bőrrák.

Megelőzése érdekében tartózkodjunk a szoláriumozástól és napozáskor tartsuk be a fokozatosság elvét, használjunk korszerű fényvédőket!