Melanoma malignum

Az esetek mintegy 90%-ban a bőrben elhelyezkedő melanocytákból, bőrfestéket termelő sejtekből kialakuló rosszindulatú daganat. A malignus melanoma viszonylag kis hányadban a belső szervek hasonló sejtjeiből, például a szemből is kiindulhat.

Az utóbbi évtizedekben a betegség előfordulásának gyakorisága drámai növekedést mutat a kaukázusiként számon tartott fehér bőrű embertípusnál. A 100.000 lakosra eső új megbetegedések száma Magyarországon évente 4,3%-os emelkedéssel az összes egyéb rosszindulatú daganatot megelőzi. Ez mintegy 900-1000 új megbetegedés jelent évente.

 

Veszélyeztető  tényezők:

A legfontosabb kóroki tényező a napfény UVB tartománya, de az UVA-nak is szerepe van.

A káros sugarak az ózonréteg elvékonyodása miatt nagyobb arányban érik el a földet, mint korábban. A túlnyomórészt UVA hullámhosszúságú fényt kibocsájtó szoláriumok is hajlamosítanak melanoma malignum kialakulására DNS károsádást okozva. Rizikócsoportba tartoznak a nagyszámú, 50 feletti anyajeggyel rendelkező valamint a nagyméretű veleszületett anyajeggyel bírók.

 

Megjelenési formák:

1. Felszínesen terjedő melanoma

 

2. nodularis, fekélyes részt tartalmazó melanoma

 

Kezelésük

A terápia a betegség stádiumától függ.

Korai, időben felismert daganatnál megfelelő biztonsági zónával végrehajtott sebészi eltávolítás és a beteg ellenőrzése elegendő. Közepes rizikójú daganatoknál a sebészi beavatkozás kiterjed a nyirokrégió diagnosztikus célú műtétjére is, a sentinel nyirokcsomó műtétre, melynek során kis metszésben eltávolításra kerül az őrszem nyirokcsomó. Rosszabb prognózisú daganatoknál műtét utáni un. adjuváns terápiát is alkalmazunk, ami általában interferon immunterápiát jelent. Bizonyos esetekben kemoterápiára és sugárkezelésre is sor kerülhet. Ha a tumor a regionális nyirokcsomókba áttétet ad, ezen nyirokcsomók eltávolítása történik, ami után kemo-immunterápia, ill. ha szükséges sugárkezelés következik. A belszervi áttétek kialakulása ebben a stadiumban még megfékezhető, 40-50 %-ban.

Ha belszervi áttét alakul ki kemoterápia, immunkezelés, műtét, sugárterápia és biológiai terápia kerülhet alkalmazásra, illetve világszerte klinikai kísérleti stádiumban van a talán a jövő útját jelentő génterápia. Ebben a stádiumban melanoma esetében teljes gyógyulásban gyakorlatilag már nem reménykedhetünk

 

Szűrővizsgálat

Mindenkinek javasolt anyajegyeinek számától és bőrtípusától függően fél évente vagy évente bőrrákszűrésen való megjelenése.

 

Önvizsgálat

Amennyiben egy anyajegy változást mutat, (színe, alakja, szélei, tapintata, viszketés alakul ki)  ill. a bőrön új festékes képlet jelenik meg, gondolni kell melanoma malignum kialakulására, azonnal jelentkezni kell bőrgyógyász vagy bőrgyógyász – onkológus szakorvosnál.

 

Anyajegyben kialakult felszínesen terjedő melanoma

 

Kisebesedett nodularis (csomós) melanoma