Planocelluláris carcinoma vagy spinalioma

Sugárkárosodott bőr talaján kialakult szarusodási zavarok és laphámrák

A bőrrákok második leggyakoribb típusa a laphámsejtes vagy planocelluláris carcinoma, más néven spinalioma, mely a bőr legfelszínesebben elhelyezkedő, úgynevezett tüskéssejtjeiből kiinduló daganat. Ritkán képez áttétet. Korai felismeréssel maradéktalanul gyógyítható. Elhanyagolt esetben nyirokcsomó és ritkán véráram útján tüdőáttétet is adhat a beteg halálát okozva.

Elsősorban az 50 éves kor felett jelentkezik, de a szoláriumok elterjedésével az azt rendszeresen használóknál már jóval fiatalabb korban is előfordulhat. A fénynek kitett bőrterületeken alakul ki a fej, nyak, kéz és lábszárak bőrén.

Létrejöttében a napfény UV sugárzása, ionizáló sugarak és kémiai anyagok ( mint pl. a kátrány, arzénszármazékok ) játszanak szerepet.

Kialakulására utaló jel a bőrön újonnan megjelenő szarus, vérzékeny, nedvező képlet, mely sokszor nem gyógyuló sebre emlékeztet. Gyakran alakul ki krónikus bőrgyulladás területében  vagy hegben.

Ezért a két - három hétnél hosszabb ideje fennálló, nem gyógyuló sebes elváltozásokkal feltétlen szakemberhez kell fordulni!

A bőrrák kezelésében elsődleges a sebészeti ellátás és szövettani vizsgálat.

A korán felismert és szakszerűen ellátott planocelluláris carcinoma gyógyítható. A beteg életkorától, általános egészségi állapotától függően és a daganat elhelyezkedését figyelembe véve laseres, krioterápiás és diatermiás ellátása is lehetséges. Kiterjedt, vagy sebészileg nehezen megközelíthető helyen lévő elváltozásoknál sugárterápia is alkalmazható. A beavatkozások heggel gyógyulnak.

A bőrdaganatos betegeknél fontos a rendszeres önvizsgálat és az időszakos orvosi ellenőrzés, mivel a daganat a hegben kiújulhat és a fokozott rizikójú betegeknél egyéb helyeken is nagyobb valószínűséggel alakul ki bőrrák.

Megelőzése érdekében tartózkodjunk a szoláriumozástól és napozáskor tartsuk be a fokozatosság elvét, használjunk korszerű fényvédőket!

Szarusodási zavar talaján kialakult laphámrák
Laphámrák -spinalioma